ترک اعتیاد بلاگ

خطرات در کمین معتادان به الکل و مواد مخدر

Rate this {لطفا به محتوا امتیاز دهید}

تاریخ بروز رسانی دسامبر 8, 2018 %%

خطرات در کمین معتادان به الکل و مواد مخدر در محیط کار

این روزها خبر های ناگواری در مورد افرادی که به مصرف مواد مخدر و الکل پرداخته اند، منتشر شده است. برخی از آن ها به دلیل نا آگاهی از عوارض این مواد مخدر و  اعتیاد به الکل، یا جان خود را از دست داده اند و یا به به شدت آسیب دیده اند. اما چرا با وجود آن همه برنامه های پیشگیرانه و آگاه سازی ها باز هم شاهد این اتفاقات هستیم؟ به راستی چگونه می توان تمامی افراد جامعه را به آگاهی واقعی رساند تا دیگر شاهد این وقایع ناگوار نباشیم؟

بسیاری بر این عقیده هستند که مسئولان به جای پیشگیری و تمرکز بر آسیب هایی که اعتیاد بر بستر جامعه وارد می آورد، به صورت کاملا غیر واقع بینانه به ارائه راهکار هایی می پردازند که تا به امروز نتوانسته است بخشی از مشکلاتی که اعتیاد به وجود می آورد را، درمان کند. شاید راه را اشتباه می رویم. شاید احساس لذت جوانان را در استفاده از مواد مخدر در نظر نگرفته ایم. اما هر چه هست باید دلیل گرایش افراد به مواد مخدر مشخص شود و آن ها را با لذت ها و کارهای بی خطری جایگزین کرد.

The risk of alcohol addiction and drug addicts

The risk of alcohol addiction and drug addicts

خطرات اعتیاد در محل کار

در زمینه خطراتی که مستی و یا ناهوشیاری توسط مواد مخدر و الکل به وجود می آورد، تحقیقات بسیاری صورت گرفته است. این پژوهش نشان می دهد که امکان آسیب های شدیدی همچون نقص عضو مرگ در این وضعیت بسیار زیاد است. در زیر به برخی از آسیب هایی که ناشی از عدم هوشیاری در حین کار رخ می دهد، می پردازیم:

  1. اهمال کاری در هنگام انجام کار
  2. منزوی شدن
  3. کاهش روحیه همکاری و عدم تمایل به انجام کار های گروهی
  4. عدم ارتباط صحیح با همکاران
  5. افت تمرکز
  6. احتمال انجام کار های غیر قانونی مانند فروش مواد مخدر و استعمال آن
  7. عدم رعایت نظم و انضباط در محل کار
  8. احتمال اخراج شدن فرد از کار
  9. کم شدن دقت در هنگام انجام کار های ظریف در زمان خماری

چرا افراد در محل کار مواد مخدر مصرف می کنند؟

تحقیقات نشان می هد که عوامل مختلفی در ایجاد گرایش به استعمال مواد مخدر در محیط کار وجود دارد. عواملی از جمله:

  1. استفاده مواد مخدر و مشروبات الکلی توسط همکاران دیگر
  2. آسان بودن دسترسی به مواد مخدر در محیط کاری
  3. نبود احساس تعلق کارمندان به محیط کاری
  4. فشار کاری زیاد

عوامل موثر در اعتیاد در محیط کار

محیط کار و فرهنگی که در این محیط بر کارمندان غالب است، تاثیر زیادی بر مصرف یا عدم مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر می گذارد. یکی از این فرهنگ ها، ترکیب جنس مخالف در محیط کاری است. تحقیقات نشان می دهد، در محیط هایی که حدود 50 درصد کارمندان آن زن باشند، میزان احتمال شیوع اعتیاد نسبت به محل هایی که تمام کارمندان آن مرد هستند، بسیار پایین است.

عدم احساس تعلق به محیط کار

پژوهش ها نشان می دهد که محیط کاری می تواند تاثیر بسیاری بر گرایش کارمندان به مواد مخدر داشته باشد. زمانی که شخصی تحت تنش کاری بالا قرار داشته و یا منزوی باشد، احتمال گرایش وی به مواد مخدر افزایش می یابد. علاوه بر مواد ذکر شده دلایل دیگری نیز مانند نداشتن استقلال شغلی، پیچیدگی های شغلی، عدم کنترل شرایط کاری، نبود احترام در محیط کار و… نیز بر تمایل افراد به ناهوشیاری و استفاده از مواد مخدر بیشتر می شود.

میزان دسترسی کارمندان به مواد مخدر

استفاده از مشروبات الکلی در محل کار و در زمان های استراحت و در حین وقت های آزاد، در کشور هایی که استفاده از آن ها منع نشده است، کار چندان سختی نیست. اما در ایران به دلیل قوانین و اعتقادات مذهبی که وجود دارد، مصرف این مشروبات الکلی بسیار کم می باشد. از این رو تنها نگرانی در مورد عوارض استفاده از این اعتیاد به مواد مخدر است، عوارضی مانند نعشگی و یا خماری، لرزش دست و عدم داشتن هوشیاری لازم حین کار.

Addiction to alcohol and drugs in the workplace

خطر اعتیاد به مشروب و مواد مخدر در محیط کار

نظارت بر مصرف مشروبات الکلی در حین کار

نظارت و چک کردن کارکنان، باعث کاهش مصرف مواد مخدر و مشروبات می شود. طی تحقیقی که در مورد نگهبانان شب و روز در چندین کارگاه و مراکز دولتی در خارج از ایران صورت گرفته است، مشخص شد که کارگران شب به دلیل نبود نظارت کافی، بیشتر اقدام به مصرف مشروبات الکلی می نمایند.

آیا استفاده تفننی از مواد مخدر و مشروبات الکلی، مشکل به حساب می آید؟

در جواب این سوال باید گفت که استفاده گاه و بی گاه مشروبات می تواندباعث ایجاد شدید به اعتیاد الکل بر میزان بازدهی و کارایی کارگران در حین کار تاثیر بگذارد. این کارگران اذعان داشتند که حتی زمانی که از مواد مخدر و مشروبات استفاده نمی کردند، باز هم کارشان تحت تاثیر همکاران معتاد آن ها قرار می گرفته است. بهرصورت اگر آلودگی هم وجود دارد باید به مراکز مجاز مراجعه کرده و جهت درمان ترک اعتیاد اقدام کنند.

 

آزاده اولیایی، روانشناس صنعتی و سازمانی – کارشناس پیشگیری از اعتیاد در محیط های کار سازمان بهزیستی کشور .

پایان پیام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *